Hvorfor er det viktigere å ha uendelig mange valg, enn å ta noen av dem? Husk, å ikke velge er også et valg...






Stevia Rebaudiana, naturlig sukker!

NFV: Hadde det ikke vært en drøm å kunne spise søtt og godt uten at du fikk i deg mange kalorier – om det faktisk fantes et sunt sukker? Det finnes et sunt sukker som heter Stevia Rebaudiana! Det er så bra at sukkerindustrien gjør alt den kan for at folk ikke skal få tak i dette alternativet, de vet at de kommer til å tape omsetning av sitt sukker/farin og alle de kunstige søtstoffene vi får i oss daglig, som aspartam og cyclamat som er mest brukt.

I dagens kosthold får vi i oss alt for mye sukker, og kunstige søtstoff. Maten vår er blitt industrialisert, alt skal være lettvint å lage. Dette har på sikt en negativ virkning på helsa vår. Husmora er snart utdødd, alle kommer sultne og trøtte hjem samtidig, fra jobb skole og barnehage.. Stevia er et naturlig alternativ, som har mange positive helseeffekter!

Stevia er en urt som inneholder krom, mangan, kalium, selen, silisium, jern, niacin, fosfor, riboflavin, tiamin, vitamin C og A og sink.

Den glykemiske indeksen er 0, det vil si at blodsukkeret ikke påvirkes. Perfekt for diabetikere! Stevia kan også brukes i en candidadiett da den ikke påvirker mikroorganismene, bakterier og gjærsopp negativt slik som sukker gjør. Stevia er uten energi altså kalorifritt. Stevia kan ha positiv effekt for dem som lider av høyt blodtrykk, diabetes, tannråte, overvekt, kronisk soppinfeksjon. Rotteforsøk tyder på at stevia, brukt over tid, mykner opp blodårer, forårsaker senking av blodtrykk og øker urinstrømmen.

Indianerene i Paraguay og Brasil har brukt stevia som søtmiddel i århundrer uten at det er påvist bivirkninger. Stevia er også godkjent i matproduksjon i Japan, Paraguay, Brasil, Uruguay, Sentral-Amerika, Isreal, Kina , Thailand og Korea, hvor det er brukt i flere år uten noe rapporter om bivirkninger! Altså mange millioner mennesker bruker mange tonn stevia pr. år, uten at det er påvist bivirkninger. Det er aldri vært påvist uregelmessigheter i celler, enzymer, kromosoner eller andre viktige fysiologiske parametre i de undersøkelser som er gjort omkring plantens mulighet for å være skadelig.

Et fantastisk søtstoff
Også kalt ”sugar-grass”. Indianerene brukte stevia mest til å søte bitre drikker. Hell på kokende vann sammen med andre urter etter smak og behov. La det trekke i ca. 10 min. Et til to blad er nok til en stor kanne drikk. Stevias evne til å virke søtende angis i ulik litteratur å være et sted mellom 70 og 400 ganger høyere enn hvitt sukker. Stoffet steviosid i stevia har en mild lakrisaktig smak og er et helt naturlig stoff. Stevia egner seg ikke så godt i gjærbakst, da gjæren trenger energi for å utvikle seg. Men du kan redusere det hvite sukkeret, og erstatte noe av det med stevia. Trekk ut stevia i varm veske som skal brukes i deigen. Stevia kan godt brukes i annet bakverk da de søte glykosidene ikke brytes ned ved oppvarming.

Urten er forholdsvis lett å ta stiklinger av, ta vekk blomsterstander før de utvikler seg, de tar bare kraften fra planten, førene er sterile. Ta toppskuddene og la de 2 øverste bladene stå igjen, de andre bladparene 2-3 par, kan du bruke i mat og drikke. Sett skuddene godt ned i potta, fukt jorden og trekk en plastpose over potta. Når du ser at planten begynner å vokse, tar du av plasten, gi den litt gjødsel. Står den inne i vinduet, har jeg erfart at det er greit å sette den i en større potte på en våt oasiss. Da kan den godt få litt direkte sol uten å tørke.

Stevia forbudt som næringsmiddel
Stevia ble et veldig populært søtprodukt i matvarer i USA på 1980-tallet. Naturlig søtstoff uten kalorier, uten å gi blodsukkerhopp og med andre gode helsemessige fordeler. Men i 1991 erklærte FDA ( Food and Drug Administration) at stevia ikke var egnet som næringstilsetning!

EUs vitenskapelige komite for næringsmidler har nedlagt forbud mot planten Stevia og uttrekket steviosid. Førstnevnte ble søkt godkjent som «ny mat» eller såkalt «novel food». Søknaden ble avslått fordi «søkeren ikke kunne framskaffe tilstrekkelig dokumentasjon som beviser at produktet ikke er helsefarlig».

Det er aldri vært påvist uregelmessigheter i celler, enzymer, kromosoner eller andre viktige fysiologiske parametre i de undersøkelser som er gjort omkring plantens mulighet for å være giftig.

Stevia trygt å bruke
I Japan, fra og med 1987, har det blitt konsumert ca. 170 tonn stevia årlig, uten rapporter om noen former for bivirkning. I Japan blir stevia brukt i sukkerfrie tyggegummi, og lettversjoner av mineralvann, som Coca Cola m.m. Japan har noen av de strengeste lover ang. mat og tilsetninger. Det er helt forbudt å bruke kunstige tilsetningsstoffer, f.eks.

I 2004 ble det avholdt et symposium om stevia ved universitetet i Leuven. Forskere fra hele verden konkluderte med at stevia er trygt å bruke! De kommenterte også ryktet om at stevia kunne ha dårlig påvirkning på mannens forplantningsevne. Dette rykte oppsto i sammenheng med et såkalt rotteforsøk: Rottene ble tvangsforet med helt unaturlige store doser steiva blader, tilsvarende en voksen person på 65kg skulle spist 34 kg friske stevia blader pr. dag! Dette er så useriøst at det kan ikke tas alvorlig.
En av Europas fremste eksperter professor Jan M.C. Geuns ved KU Luven universitet i Belgia uttaler følgene til VG 11. juni-05 ang. EU`s vitenskapelige komitè som har latt seg bøye for sukkerinduastrien: ” Det er en skam både for det vitenskapelige miljøet i Europa og for EU!”`

Konklusjon fra symposiumet var at høye konsentrasjoner av stevia tvert i mot kan brukes til å motvirke høyt blodtrykk uten at det påvirker den mannlige forplantningsevnen. Det er blitt gjort forsøk med dyr i 4 generasjoner hvor den ene gruppa har fått unaturlig store doser stevia, og kontrollgruppa ikke har fått noe. Fruktbarheten i begge gruppene var på akkurat samme nivå etter 4 generasjoner! Mens nyere forskning på vårt moderne kosthold viser at for mye søtsstoff/hvitt sukker i kosten, kan være en av flere grunner for spontanabort, + alle de andre livsstilsykdommene vi vet om fra før som f. eks. diabetes og fedme. Det blir nå advart mot at gravide ikke må drikke så mye mineralvann, blant annet.

Kan stevia dyrkes i Norge?
Planten kommer fra et subtropisk området av verden, så den må dyrkes som ett-årig plante ute. Jeg bor ved Mandal, og har jo et mildt klima, men når planten først er kommet i vekst, tåler den en del, så jeg tror den kan dyrkes utendørs over det meste av landet om sommeren. Bør forkultiveres. Men innendørs kan den overvintre, lyst og i romtemperatur. Hvis du planter en plante i hver potte, kan stevia bli mellom en halv og en meter. Topp den, slik at den busker seg. Bladene bruker du etter hvert.
Bruk dem friske, tørk dem, eller lag avkok av bladene. Om sommeren når jeg har overskudd av planter, tar jeg også mange stiklinger. Alle bladene jeg da får, legger jeg i en bolle og heller kokkende vann over. Rører av og til. Når det har fått værelsestemperatur, tar jeg det over på isbiteposer og fryser dem til senere bruk.

Ta opp antall isbiter i forhold til hva du trenger. F. eks. en vaffelrøre, ta 3 –4 isbiter, og unngå sukker! Vaflene blir like gode og mye sunnere! Riv blader i saft, syltetøy m.m. Varm veske trekker ut søtstoffet, steviosid.

Steviaplanten liker det lunt og må ikke tørke. Min erfaring er at hvis den behandles som basilikum, da trives den godt! Det ble gjort et forsøk i Canada på å dyrke stevia i større omfang. De dyrket stevia, med en planteavstand på 30 cm. Dette gav en avling på 300 kg blad pr. dekar . Med et steviosidinnhold i bladene på 10,5 %, og hvis vi regner steviosid for å være 210 ganger søtere enn hvitt sukker, ville det gitt en produksjon av søtstoff som tilsvarer 6,6 tonn sukker pr. dekar! Jeg tror stevia kommer for fullt, folk blir mer og mer opptatt av hva de putter i munnen. Og vi ser tydeligere og tydeligere i hvilken retning den industrielle matproduksjonen virker negativt på vår helse. Folk må selv ta ansvar for hva de putter i munnen, og folk blir mer bevist.

Sommeren 2004 ble stevia forbudt i Norge. Helsekostbutikkene måtte slutte å selge pulver og flytende stevia, og man fikk streng beskjed om at selv ikke planten skulle dyrkes for salg. Helt uforståelig, og et overgrep mot folks helse! Den 25. mai 2005 hadde jeg blitt intevjuet om stevia, og journalisten i NRK Sørlandet gav seg ikke med dette, men undersøkte videre ang. forbudet. Da viste det seg at stevia, som ubehandlet, naturlig urt er lov å dyrke for salg!

Stevia-urten liker det lunt og må ikke tørke. Min erfaring er at hvis den behandles som basilikum, da trives den godt! Det ble gjort et forsøk i Canada på å dyrke stevia i større omfang. De dyrket stevia, med en planteavstand på 30 cm. Dette gav en avling på 300 kg blad pr. dekar . Med et steviosidinnhold i bladene på 10,5 %, og hvis vi regner steviosid for å være 210 ganger søtere enn hvitt sukker, ville det gitt en produksjon av søtstoff som tilsvarer 6,6 tonn sukker pr. dekar! Jeg tror stevia kommer for fullt, folk blir mer og mer opptatt av hva de putter i munnen. Og vi ser tydeligere og tydeligere i hvilken retning den industrielle matproduksjonen virker negativt på vår helse. Folk må selv ta ansvar for hva de putter i munnen, og folk blir mer bevist.

Jeg håper at noen yrkesgartnere ser den store, spennende nisjen det kan være å dyrke urten for salg. Jeg har ikke mulighet til å drive en storproduksjon, men at det hadde vært lønnsomt, i stedet for å konkurrere om de samme kundene med de samme plantene, som alle andre også dyrker, det er jeg ganske sikker på! Håper noen tar utfordringen.

Artikkelen er skrevet av Anne-Mette Helland, Skogsøy. Hun er ernæringskonsulent, og har de 12 siste årene arbeidet med kosthold og miljøvennlige produkter. Artikkelen har tidligere stått i "grobladet" nr. 64 - 1/2006.

m24.no har snakket med Mattilsynet. De tar naturlig nok avstand fra at penger skal ha noe med manglende godkjenning å gjøre, men vil ikke sende over hva slags forskning som ligger til grunn. "Manglende opplysninger" om effekt på helse er det de legger til grunn, og det er EU som legger linjen for Norge. Dokumentasjonen Mattilsynet henviser til viser at stevia fører til nedsatt sædkvalitet hos rotter, og til mutogener(?) i tarm (det betyr at det kan være kreftefremkallende).

Vi har også vært i kontakt med Japans ambassade i Norge, for å bringe på det rene om stevia er omstridt der. De skulle sende informasjon, og vi legger denne ut her når den mottas. Når det gjelder regelverket for hva slags produkter som godkjennes, så er det vanskelig å ha oversikt over. Både sukker, alkohol og tobakk er unntatt regelverket som i dag gjelder for å få nye produkter på markedet. Her er det tradisjonen som legges til grunn.

Dette er en sak vi helt sikkert ikke er ferdig med, og vi anbefaler deg å komme tilbake senere for å se på utviklingen!

E-post fra den japanske ambassade v/Eivind Lande 25.4.2006:
"Takk for en interessant henvendelse nylig om hvorfor STEVIA er lovlig i Japan. Jeg har dessverre ikke klart å finne et svar på spørsmålet ditt.

Vennligst rett din henvendelse til Ministry of Agriculture, Forestry and Fisheries i Japan, som forvalter dette feltet.

Adresse:
100-8950
Ministry of Agriculture, Forestry and Fisheries
Kasumigaseki
1-2-1Chiyoda-ku
Tokyo
Japan

Telefonnummer: +81-3-3502-8111

Kontaktskjema for sending av spørsmål til Ministry of Agriculture, Forestry and Fisheries.

Webside til Ministry of Agriculture, Forestry and Fisheries.

Med vennlig hilsen,
Eivind Lande
Informasjonssekretær
Japans ambassade
http://www.no.emb-japan.go.jp "

Grønn strek

Vi har dessverre ikke ressurser til å forfølge dette, men fikk en e-post fra Asgeir Ruud i funksjonellmat.no i september 2007. Han kunne fortelle om noe som heter sukrin, som er lovlig å selge. Han sendte oss en pressemelding om sukrin. Dette er reklame for et kommersielt produkt, som vi ikke har kompetanse til å ta stilling til. Vi har likevel villet ta det med, da vi synes denne saken rundt Stevia er veldig interessant.