Hvorfor er det viktigere å ha uendelig mange valg, enn å ta noen av dem? Husk, å ikke velge er også et valg... |
Stevia Rebaudiana, naturlig
sukker!
NFV: Hadde det ikke vært en drøm å kunne spise søtt
og godt uten at du fikk i deg mange kalorier – om det faktisk fantes
et sunt sukker? Det finnes et sunt sukker som heter Stevia Rebaudiana!
Det er så bra at sukkerindustrien gjør alt den kan for at
folk ikke skal få tak i dette alternativet, de vet at de kommer
til å tape omsetning av sitt sukker/farin og alle de kunstige søtstoffene
vi får i oss daglig, som aspartam og cyclamat som er mest brukt. Stevia er en urt som inneholder krom, mangan, kalium, selen, silisium, jern, niacin, fosfor, riboflavin, tiamin, vitamin C og A og sink. Den glykemiske indeksen er 0, det vil si at blodsukkeret ikke påvirkes. Perfekt for diabetikere! Stevia kan også brukes i en candidadiett da den ikke påvirker mikroorganismene, bakterier og gjærsopp negativt slik som sukker gjør. Stevia er uten energi altså kalorifritt. Stevia kan ha positiv effekt for dem som lider av høyt blodtrykk, diabetes, tannråte, overvekt, kronisk soppinfeksjon. Rotteforsøk tyder på at stevia, brukt over tid, mykner opp blodårer, forårsaker senking av blodtrykk og øker urinstrømmen. Indianerene i Paraguay og Brasil har brukt stevia som søtmiddel
i århundrer uten at det er påvist bivirkninger. Stevia er
også godkjent i matproduksjon i Japan, Paraguay, Brasil, Uruguay,
Sentral-Amerika, Isreal, Kina , Thailand og Korea, hvor det er brukt i
flere år uten noe rapporter om bivirkninger! Altså mange millioner
mennesker bruker mange tonn stevia pr. år, uten at det er påvist
bivirkninger. Det er aldri vært påvist uregelmessigheter i
celler, enzymer, kromosoner eller andre viktige fysiologiske parametre
i de undersøkelser som er gjort omkring plantens mulighet for å
være skadelig. Urten er forholdsvis lett å ta stiklinger av, ta vekk blomsterstander
før de utvikler seg, de tar bare kraften fra planten, førene
er sterile. Ta toppskuddene og la de 2 øverste bladene stå
igjen, de andre bladparene 2-3 par, kan du bruke i mat og drikke. Sett
skuddene godt ned i potta, fukt jorden og trekk en plastpose over potta.
Når du ser at planten begynner å vokse, tar du av plasten,
gi den litt gjødsel. Står den inne i vinduet, har jeg erfart
at det er greit å sette den i en større potte på en
våt oasiss. Da kan den godt få litt direkte sol uten å
tørke. Det er aldri vært påvist uregelmessigheter i celler, enzymer,
kromosoner eller andre viktige fysiologiske parametre i de undersøkelser
som er gjort omkring plantens mulighet for å være giftig. Ta opp antall isbiter i forhold til hva du trenger. F. eks. en vaffelrøre,
ta 3 –4 isbiter, og unngå sukker! Vaflene blir like gode og
mye sunnere! Riv blader i saft, syltetøy m.m. Varm veske trekker
ut søtstoffet, steviosid. Stevia-urten liker det lunt og må ikke tørke. Min erfaring
er at hvis den behandles som basilikum, da trives den godt! Det ble gjort
et forsøk i Canada på å dyrke stevia i større
omfang. De dyrket stevia, med en planteavstand på 30 cm. Dette gav
en avling på 300 kg blad pr. dekar . Med et steviosidinnhold i bladene
på 10,5 %, og hvis vi regner steviosid for å være 210
ganger søtere enn hvitt sukker, ville det gitt en produksjon av
søtstoff som tilsvarer 6,6 tonn sukker pr. dekar! Jeg tror stevia
kommer for fullt, folk blir mer og mer opptatt av hva de putter i munnen.
Og vi ser tydeligere og tydeligere i hvilken retning den industrielle
matproduksjonen virker negativt på vår helse. Folk må
selv ta ansvar for hva de putter i munnen, og folk blir mer bevist.
Artikkelen er skrevet av Anne-Mette Helland, Skogsøy. Hun er ernæringskonsulent, og har de 12 siste årene arbeidet med kosthold og miljøvennlige produkter. Artikkelen har tidligere stått i "grobladet" nr. 64 - 1/2006. m24.no har snakket med Mattilsynet. De tar naturlig nok avstand fra at penger skal ha noe med manglende godkjenning å gjøre, men vil ikke sende over hva slags forskning som ligger til grunn. "Manglende opplysninger" om effekt på helse er det de legger til grunn, og det er EU som legger linjen for Norge. Dokumentasjonen Mattilsynet henviser til viser at stevia fører til nedsatt sædkvalitet hos rotter, og til mutogener(?) i tarm (det betyr at det kan være kreftefremkallende). Vi har også vært i kontakt med Japans ambassade i Norge, for å bringe på det rene om stevia er omstridt der. De skulle sende informasjon, og vi legger denne ut her når den mottas. Når det gjelder regelverket for hva slags produkter som godkjennes, så er det vanskelig å ha oversikt over. Både sukker, alkohol og tobakk er unntatt regelverket som i dag gjelder for å få nye produkter på markedet. Her er det tradisjonen som legges til grunn. Dette er en sak vi helt sikkert ikke er ferdig med, og vi anbefaler deg å komme tilbake senere for å se på utviklingen! E-post fra den japanske ambassade v/Eivind Lande 25.4.2006: Vennligst rett din henvendelse til Ministry of Agriculture, Forestry and Fisheries i Japan, som forvalter dette feltet. Adresse: Telefonnummer: +81-3-3502-8111 Kontaktskjema for sending av spørsmål til Ministry of Agriculture, Forestry and Fisheries. Webside til Ministry of Agriculture, Forestry and Fisheries. Med vennlig hilsen, Vi har dessverre ikke ressurser til å forfølge dette, men fikk en e-post fra Asgeir Ruud i funksjonellmat.no i september 2007. Han kunne fortelle om noe som heter sukrin, som er lovlig å selge. Han sendte oss en pressemelding om sukrin. Dette er reklame for et kommersielt produkt, som vi ikke har kompetanse til å ta stilling til. Vi har likevel villet ta det med, da vi synes denne saken rundt Stevia er veldig interessant. |